150 vuotta Aleksis Kiven kuolemasta – Minä elän! -merkkivuosi huipentuu uudenvuodenaattona

13.12.2022

Vuoden viimeinen päivä vietetään yhdessä elämää, kansalliskirjailija Aleksis Kiven elämäntyötä ja kulttuurin elähdyttävää voimaa juhlien. Minä elän! -merkkivuosi huipentuu uudenvuodenaattona 31.12.2022, kun Aleksis Kiven kuolemasta tulee kuluneeksi 150 vuotta. Kivi kuoli Tuusulassa 31.12.1872.

Tervetuloa tunnelmoimaan sanoin, sävelin ja miettein yksin, ystävän kanssa tai koko perheen voimin. 

Minä elän uusivuosi e

Menovinkkejä:

Aleksis Kiven kuolinmökki avoinna klo 12–17

Suomen kansalliskirjailijan Aleksis Kiven kuolinmökissä pääsee kokemaan, millaista seudulla oli ennen kuin taiteilijayhteisö asettui asumaan Tuusulanjärven ympäristöön. Aleksis Kivi vietti elämänsä viimeiset kymmenen kuukautta veljensä Albert Stenvallin perheen hoivissa vuonna 1872. Lisätietoa Tuusulan tapahtumakalenterista >

Maailma on kaunis -konsertti klo 14

Vuoden viimeisellä Minä elän -klubilla sellisti Csilla Tuhkanen ja pianisti Minttu Siitonen musisoivat rakastettujen sävelmien parissa taiteilijakoti Erkkolassa. Klubikonsertissa soivat tunnetut klassikot sekä musikaali- ja elokuvamusiikki, joiden kantavina teemoina ovat vapaus ja mielenrauha. Aleksis Kiven kuolinpäivän kunniaksi konsertissa kuullaan myös Jean Sibeliuksen Sydämeni laulu ja Armas Järnefeltin Kehtolaulu sellon ja pianon sävelin.

Liput 15 € Tuusulan verkkokaupasta shop.tuusula.fi tai tuntia ennen ovelta (jos vapaita paikkoja).
Lisätietoja ja linkki lippukauppaan >

Musiikkia Fjällbon laiturilla klo 15.30–17

Oopperalaulaja Matti Pasanen esittää Aleksis Kiven sanoihin sävellettyjä laulujaan kitaran säestyksellä. Yleisö voi yhtyä myös yhteislauluun. Pasasella on mukanaan aito posetiivi, ja lapset saavat kokeilla sen soittamista.

Lähetä murheesi taivaan tuuliin ja vastaanota uusi vuosi hyvällä mielellä klo 15–17

Fjällbon nuotiopaikalla roihuaa uudenvuoden kunniaksi komea valkea. Kirjoita murheesi silkkipaperille ja polta ne savuna ilmaan! Vastaanota vuosi 2023 keventynein mielin. Fjällbon puistoa koristavat ulkotulet.

Aleksis Kivi -runopolku

Nauti kävelystä ja tutustu Kiven teksteihin uusitulla runopolulla. Voit etsiä tekstit otsa- tai taskulampun valon avulla, sillä kyltteihin lisätään heijastimet. Tekstejä on 7 kpl, kuin tähtiä Otavassa tai poikia Jukolassa.

Metsänpoika-patsas

Metsänpoika-patsas saa juhlapäivän kunniaksi kynttilät ja havuseppeleen (Esikuntapuisto, Jääkärinpolku 2, Tuusula). Patsas esittää kansalliskirjailijamme Aleksis Kiveä vahvana ja erähenkisenä miehenä. Metsästys ja metsissä samoilu kuuluivatkin Kiven harrastuksiin. Patsas on Alpo ja Nina Sailon suunnittelema.

Aleksis Kiven hautamuistomerkki

Aleksis Kiven hautamuistomerkki pystytettiin Tuusulan kirkon luo vanhalle hautausmaalle Hämäläisen osakunnan järjestämän keräyksen myötä vuonna 1877, viisi vuotta Aleksis Kiven kuoleman jälkeen. Hautakivi on kunnostettu viime vuonna.

Palauta Mielen hyvinvoinnin kuntokortti kirjastoon

Kaikki Mielen hyvinvoinnin kuntokortin täyttäneet ja 31.12. mennessä Tuusulassa tai Nurmijärvellä kirjastoon palauttaneet ovat mukana Museokortin tai hyvinvointivalmennuksen arvonnassa. 

Tapahtuman järjestää Tuusulan kulttuuripalvelut.

Aleksis Kivi syntyi Nurmijärvellä 1834 ja kuoli Tuusulassa 1872 vain 38-vuotiaana. Taiteilijan elämän loppuaikaa leimasivat toimeentulohuolet, mielenterveysongelmat ja julkisen arvostelun kohteeksi joutuminen. Kaikesta huolimatta Kivi kirjoitti kansallisromaanin aseman saavuttaneen Seitsemän veljestä ja sai aikaan lukuisia muita taiteellisia saavutuksia.

Minä elän! -merkkivuoden aikana Kivi-kunnissa Nurmijärvellä ja Tuusulassa on nostettu esille taiteen, kulttuurin ja tiedon merkitystä hyvinvoinnin lähteenä.

Lisätietoa: Kulttuurituottaja Jaana Hopeakoski, 040 314 3436, jaana.hopeakoski@tuusula.fi

tuusula.fi/minaelan
nurmijarvi.fi/minaelan

Takaisin