Olut kuohuaa Taiteilijakoti Erkkolan uudessa näyttelyssä

27.09.2024

Taiteilijakoti Erkkolassa virittäydytään olut- ja juoma-aiheisiin tunnelmiin, kun näyttely Tuoppi kuohuvaa – juomakulttuuria taiteessa aukeaa 9. lokakuuta. Näyttely esittelee juoma-aiheisia maalauksia ja kuvituksia muun muassa Albert Edelfeltiltä, Pekka Haloselta ja Martta Wendeliniltä. Näkökulmia olueen ja sen historiaan saadaan Hotelli- ja ravintolamuseon Oispa kaljaa -kiertonäyttelystä, jota on maustettu Tuusulan paikallisella oluthistorialla.

Martta Wendelin kuvitus Häät Karjalan hovissa -satuun vuodelta 1929. Kuva Tuusulan museo

Martta Wendelinin kuvitus Häät Karjalan hovissa -satuun vuodelta 1929. Kuva: Toivo Lumme / Tuusulan museo.

Taiteilijakoti Erkkolan uudessa näyttelyssä nähdään kotimaisten 1800- ja 1900-lukujen vaihteen taiteilijoiden olut- ja juoma-aiheisia maalauksia ja kuvituksia. Monet taidemaalarit käsittelivät juomakulttuuria kapakkakuvauksissaan ja asetelmissaan. Olut oli 1900-luvun alussa läsnä myös lastenkirjoissa. Nuori nainen kantaa oluthaarikkaa Martta Wendelinin Häät Karjalan hovissa -satuun tekemässä kuvituksessa.

Taiteilijoille opiskeluaika Pariisissa merkitsi iloisia kokoontumisia ravintoloissa, mikä näkyi myös heidän teoksissaan. Albert Edelfelt maalasi taideopiskelijana Pariisissa teoksen Nainen savuke kädessään (noin 1877). Siinä nähdään Kuningatar Blanka (1877) -teoksessa mallina ollut nainen olutlasin äärellä. Taidemaalari Marcus Collin kuvasi puolestaan rosoisesti ja ekspressiivisesti kotimaisten kapakoiden elämää.

Olueen ja alkoholiin liittyvät esineet – pullot, kolpakot ja karahvit – ovat läsnä monissa asetelmamaalauksissa. Niitä esiintyy muun muassa Pekka Halosen, Elin Danielson-Gambogin ja Eero Nelimarkan teoksissa. Martta Wendelinin asetelmamaalauksessa tinatuopista pursuaa oluen sijaan juhannusruusuja.

Kirjailijat juomien äärellä 

Taiteilijakoti Erkkola on runoilija J. H. Erkon itselleen 1900-luvun alussa rakennuttama taiteilijakoti. Tuoppi kuohuvaa -näyttelyssä käsitellään siksi myös Erkon ja muiden Tuusulaan liittyvien kirjailijoiden, kuten Aleksis Kiven ja Eino Leinon, alkoholisuhdetta. Ryyppäämisestä ja oluenjuonnista kerrotaan monissa teoksissa, kuten Kiven romaanissa Seitsemän veljestä ja Erkon Pohjolan häät -näytelmässä.

Tuusulalaista olutkulttuuria 

Hotelli- ja ravintolamuseon suosittu Oispa kaljaa -kiertonäyttely kertoo oluen kulttuurihistoriasta. Kiertonäyttelyä on Taiteilijakoti Erkkolassa höystetty paikallisella panimohistorialla. Tuusulalainen panimotoiminta alkoi 1870-luvulla, jolloin Kellokoskelle perustettiin olutta viinan ohella tuottanut viinanpolttimo. Nykyään Tuusulasta ja lähialueilta löytyy niin suurimittaista kuin pienimuotoista panimotoimintaa.

Kuva Kellokosken tehtaan VPKn 20-vuotisjuhlasta 11.8.1946. Kuva Tuntematon kuvaaja, Tuusulan museo

Kuva Kellokosken tehtaan VPKn 20-vuotisjuhlasta 11.8.1946. Kuva: Tuntematon kuvaaja / Tuusulan museo.

Teemakierroksia ja juomalauluja

Tuoppi kuohuvaa -näyttelyn aikana järjestetään useita olut- ja juoma-aiheisia tapahtumia. Kupin kallistajat -teemaopastuksilla sukelletaan kotimaiseen alkoholihistoriaan. Näyttelyn aikana Taiteilijakoti Erkkolassa järjestettävissä Minä elän! -klubeissa kuullaan puolestaan juomakulttuuriin kytkeytyvää musiikkia, muun muassa kuorosovitettuja juomalauluja.

Tuoppi kuohuvaa – juomakulttuuria taiteessa 
9.10.2024–9.2.2025

Näyttelyn taiteilijat
Ilmari Aalto, Fanny Churberg, Marcus Collin, Elin Danielson-Gambogi, Albert Edelfelt, Akseli Einola, Pekka Halonen, Lauri Manninen, Onni Muusari, Eero Nelimarkka, Juho Rissanen, E. Seeberg, Päivö Suomela, Erkki Tuomi, Martta Wendelin ja Vihtori Ylinen.

Avoinna
ke–su 12–17

Pääsymaksut
8/6/0 €
Museokortilla ja Kaikukortilla ilmaiseksi

Taiteilijakoti Erkkolan opastukset
Yleisöopastukset sunnuntaisin klo 15
Kupin kallistajat -teemaopastus 26.10., 23.11. ja 14.12.
Opastukset sisältyvät pääsylipun hintaan.

Minä elän! -klubit Taiteilijakoti Erkkolassa
24.10. Minä elän! -klubi Vantaan mieskuoro Vantasian juomalauluja
13.11.Minä elän! -klubi: Jere Ijäs ja Monacon Työväen Palloilijat
Osta Minä elän! -klubien liput ennakkoon: https://tuusula.lippu.fi

Lue lisää tapahtumista Tuusulan tapahtumakalenterista.

Taiteilijakoti Erkkola
Rantatie 25, Tuusula 
www.erkkola.fi 
www.facebook.com/erkkola 
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola 

Takaisin