Toden tuolla puolen – mielikuvitusmaailmoja satujen kuvituksissa
19.2.–1.6.2025
Toden tuolla puolen -näyttely vie matkalle satumaisiin maisemiin, joissa todellisuus ja fantasia sulautuvat yhteen. Näyttely esittelee kuvitustaidetta Amerin Kulttuurisäätiön ja Tuusulan taidemuseon kuvitustaiteen kokoelmista. Rudolf Koivun, Martta Wendelinin, Venny Soldan-Brofeldtin, Lauri Mannisen ja Risto Mäkisen teokset johdattavat katsojan kauas arjen rajojen ulkopuolelle.
Rudolf Koivu, kuvitus Raul Roineen kertomukseen Sadepisaroiden seikkailut, 1932, Amerin Kulttuurisäätiö
Näyttelyssä on esillä paperipohjaisia kuvitusoriginaaleja, jotka ovat elävöittäneet kirjailijoiden, kuten Anni Swanin, Raul Roineen, Aili Somersalon, Arvid Lydeckenin, Helli Hannulan ja Zacharias Topeliuksen satuteoksia ja kertomuksia sekä Valistuksen Joulupukki-lastenlehtiä. 1900-luvun alkupuolen satukuvitukset kuvastavat aikansa arvoja, haaveita ja esteettisiä ihanteita, mutta myös syvempää kaipuuta tuntemattomaan.
Kuvitukset kuljettavat katsojan mielikuvituksen ja todellisuuden rajamaille – hetkiin, joissa ollaan siirtymässä taikamaailmaan tai viivytään unen ja valveen kynnyksellä. Teoksissa lähdetään lentoon, eksytään maagisiin metsiin ja sukelletaan syvälle vedenalaisiin valtakuntiin. Keijut ja henget ilmestyvät. Kohdataan ihmeellisiä, pelottaviakin olentoja ja voimia, joita ihminen ei voi kunnolla hallita.
Martta Wendelin, Vedenemännän lahja, sisäkuvitus Anni Swanin teokseen Satuja, akvarelli 1920, Tuusulan museo
Näyttely kutsuu pohtimaan, miksi haaveilemme kaukaisista maista ja tuntemattomista todellisuuksista. Salaiset puutarhat, kätketyt kaupungit ja mystiset ulottuvuudet edustavat satujen maailmassa unelmia tai mahdollisuuksia, jotka odottavat löytäjäänsä. Monien satujen hahmot ovat myös sidottuja vaikeaan tilanteeseen ja toivovat, että kaikki olisi toisin. Vangittu prinsessa kaipaa avointa taivasta ja Pieni tulitikkutyttö pakenee kurjuudesta haavekuviin. Ihmeelliseen lumolinnaan Anni Swanin tarinassa (1920) tiensä löytänyt pieni Mariaana alkaa lopulta ikävöidä kotiin, mutta kuten saduissa monesti, taikuuden säännöt ovat armottomia. Jos niitä ei noudata tai ymmärrä, portti sulkeutuu ja unelma katoaa.
Tietyt teemat saduissa toistuvat samanlaisina aikakaudesta toiseen. Rudolf Koivun kuvittama kertomus Kaikki on suhteellista (1941) muistuttaa kuitenkin mielikuvituksen henkilökohtaisuudesta. Satujen kuvitukset avaavat oven kuviteltuihin maailmoihin, mutta jokainen katsoja astuu sisään omalla tavallaan.
Taiteilijakoti Erkkola
Rantatie 25, Tuusula
www.erkkola.fi
www.facebook.com/erkkola
www.instagram.com/taiteilijakoti_erkkola
Avoinna
19.2.–30.4. ke–su klo 12–17
1.5.–1.6. ti–su klo 10–17
Pääsymaksut
8/6/0 €
Museokortilla ja Kaikukortilla ilmaiseksi